W skład preparatu wchodzą odpowiednio dobrane homo- i heterofermentatywne szczepy bakterii kwasu mlekowego oraz starter umożliwiający ich szybkie namnażanie w zakiszanym materiale. Bogaty w mikroorganizmy skład preparatu oraz wysokie zdolności bakterii do multiplikacji gwarantują ukierunkowanie procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie poprzez: szybkie obniżenie pH zakiszanego surowca, hamowanie rozwoju niepożądanych bakterii kwasu masłowego, hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w zakiszanym materiale oraz zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki. Stosowanie preparatu BACTO-SILAGE przekłada się na poprawę jakości i wartości odżywczych kiszonki, zwiększenie jej smakowitości, jak również na dobrą zdrowotność zwierząt, wzrost przyrostów dziennych oraz wzrost wydajności mlecznej.
BACTO-SILAGE to mikrobiologiczny dodatek do kiszonki będący najbogatszym w mikroorganizmy preparatem o tym zastosowaniu na rynku. Zawiera pięć różnych szczepów bakterii, a na każdy gram zakiszanego surowca przypada aż 600 tys. bakterii.
Odpowiednio dobrana kompozycja homo- i heterofermentatywnych szczepów bakterii kwasu mlekowego odpowiada za:
- szybkie obniżenie pH zakiszanego surowca, dzięki dużej koncentracji bakterii i ich wysokim zdolnościom do multiplikacji;
- ukierunkowanie procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie, dzięki hamowaniu rozwoju niepożądanych bakterii kwasu masłowego;
- hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w zakiszanym materiale, dzięki wytwarzanym bakteriocynom (antybiotykom bakteryjnych) hamującym rozwój niepożądanej mikroflory;
- zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki.
Skład preparatu
BACTO-SILAGE zawiera następujące szczepy bakterii fermentacji mlekowej:
- Lactobacillus plantarum ATCC 8014
- Pediococcus acidilactici ATCC 8042
- Lactobacillus casei ATCC 7469
- Lactobacillus brevis DSM 21982
- Enterococcus faecium NCIMB 11181 11
Koncentracja bakterii w preparacie wynosi 6×10 jtk/g preparatu (600 tys. bakterii na każdy gram zakiszanego surowca), co jest najwyższą koncentracją wśród preparatów o podobnym zastosowaniu dostępnych na rynku. Dodatkowym składnikiem preparatu jest starter – pożywka umożliwiająca szybkie namnożenie mikroorganizmów tworzących kompozyt bez względu na warunki początkowe wynikające z miejsca zastosowania.
Sposób stosowania
Surowiec na kiszonkę w ilości 100 ton zaszczepić 1kg preparatu.
Stosowanie preparatu BACTO-SILAGE
- poprawa jakości i wartości odżywczych kiszonki,
- zwiększa smakowitość kiszonki,
- zwiększa zdrowotność zwierząt,
- powoduje wzrost przyrostów dziennych,
- powoduje wzrost wydajności mlecznej,
- gwarantuje wyższą stabilność tlenową kiszonki,
- zmniejsza straty w zakiszanym materiale.
BACTO-SILAGE efektywnie obniża pH zakiszanego materiału
Wysoka jakość pasz objętościowych obniża koszty produkcji mleka