Uprawy polowe
Produkty biologiczne dla zrównoważonego rolnictwa

MOCbackter ST

Mikrobiologiczna zaprawa stymulująca zdrowy rozwój zbóż

Rośliny we wczesnych fazach rozwoju narażone są na szereg niekorzystnych warunków sprzyjających rozwojowi niepożądanej mikroflory. Jedną z najczęściej występujących chorób roślin zbożowych jest zgorzel podstawy źdźbła (wywoływana przez łac. Gaeumannomyces graminis). Zawarte w preparacie mikroorganizmy tworzą odpowiednie warunki dla rozwoju zbóż i jednocześnie niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii i grzybów patogennych, wywołujących m.in. zgorzeli podstawy źdźbła. Wytwarzane przez mikroorganizmy metabolity stymulują naturalną odporność roślin i wpływają na zdolności regeneracyjne roślin. Konsekwencją zastosowania preparatu jest podwyższenie zdrowotności roślin, poprawa jakości i plonowania roślin.

 

Skład preparatu

W skład preparatu wchodzą wyselekcjonowane szczepy 10 bakterii o koncentracji min. 10 jtk/g.

Dawkowanie i sposób stosowania

Dawkowanie: 100 g preparatu przeznaczone jest na 100 kg zaprawianego ziarna.

Sposób przygotowania mieszaniny w połączeniu z zaprawą: rozpuścić potrzebną ilość preparatu w wodzie w stosunku 1:5 (np. 100g preparatu na 500 ml wody). Zaleca się stopniowe wsypywanie preparatu do mieszalnika, przy włączonym mieszadle. Zaleca się użycie wody o temperaturze pokojowej.

Preparat można stosować z innymi dostępnymi zaprawami chemicznymi. Najlepiej zaprawiać do 72h przed zasiewem.

Stosowanie preparatu MOCbackter ST

  • stymuluje zdrowy rozwój zbóż,
  • wpływa na lepszy rozwój systemu korzeniowego,
  • umożliwia lepsze przezimowanie roślin,
  • pozwala zredukować ilość użytych środków ochrony roślin,
  • wpływa na wzrost plonu i jego jakość,
  • zwiększa jakość przetwórczą ziarna
  • poprawia MTN.

MOCbackter ST poprawia zdrowotność upraw zbożowych
pszenica ozima