Uprawy polowe
Produkty biologiczne dla zrównoważonego rolnictwa

MOCbackter V

Higiena upraw warzywnych

Część roślin warzywnych, szczególnie warzywa kapustne, zmagają się z problemem stresu jakim jest replantacja. Przeniesienie sadzonek kapusty do gruntu skutkuje spadkiem odporności roślin na różnego rodzaju patogeny. Jedną z przyczyn jest brak wykształconej właściwej mikroflory symbiotycznej na powierzchni rozsad. Z kolei sama charakterystyka uprawy marchwi, pietruszki czy ogórka ogranicza rozwój właściwej mikroflory na roślinach. MOCbackter V, zawierający w swym składzie pożyteczne mikroorganizmy, skutecznie odbudowuje mikroflorę roślin, tworząc na ich powierzchni barię ograniczającą porażenie rośliny przez różne patogeny. Preparat przeznaczony jest do stosowania profilaktycznego w zabiegach higienizacyjnych.

Dawkowanie i sposób stosowania

Rozsada warzyw: W celu przygotowania roztworu roboczego na oprysk uprawy o powierzchni 1 ha rozpuścić 1 kg preparatu w 500 litrach wody.

Uprawy warzywne: W celu przygotowania roztworu roboczego na oprysk uprawy o powierzchni 1 ha rozpuścić 1 kg preparatu w 500 litrach wody.

Zalecane jest kilkukrotne stosowanie preparatu w formie oprysku w dowolnym okresie wegetacji roślin. Pierwszy oprysk można wykonywać 1 tydzień po wschodach, kolejny co 2-3 tygodnie.

Nie należy mieszać preparatu ze środkami fungicydowymi. Jeżeli zaistnieje potrzeba przeprowadzenia zabiegu fungicydowego na rośliny, preparat MOCbackter V można zastosować dopiero po tygodniowym okresie karencji od ostatniego zabiegu chemicznego.

Preparat można mieszać z nawozami dolistnymi.

Stosowanie MOCbackter V

  • zwiększa wigor roślin,
  • poprawia stopień odżywienia roślin,
  • stymuluje do lepszego wzrostu wegetatywnego i generatywnego,
  • poprawia zdrowotność roślin,
  • zwiększa zawartości karotenoidów w roślinach,
  • wpływa na wzrost plonu i jego jakość,
  • pozwala zredukować ilość użytych środków ochrony roślin,
  • pozwala ograniczyć pozostałości środków chemicznych w warzywach.

MOCbackter V zwiększa zdrowotność warzyw polowych
uprawa marchwi, odmiana Nerac F1