Część roślin warzywnych, szczególnie warzywa kapustne, zmagają się z problemem stresu jakim jest replantacja. Przeniesienie sadzonek kapusty do gruntu skutkuje spadkiem odporności roślin na różnego rodzaju patogeny. Jedną z przyczyn jest brak wykształconej właściwej mikroflory symbiotycznej na powierzchni rozsad. Z kolei sama charakterystyka uprawy marchwi, pietruszki czy ogórka ogranicza rozwój właściwej mikroflory na roślinach. MOCbackter V, zawierający w swym składzie pożyteczne mikroorganizmy, skutecznie odbudowuje mikroflorę roślin, tworząc na ich powierzchni barię ograniczającą porażenie rośliny przez różne patogeny. Preparat przeznaczony jest do stosowania profilaktycznego w zabiegach higienizacyjnych.

Dawkowanie i sposób stosowania
Rozsada warzyw: W celu przygotowania roztworu roboczego na oprysk uprawy o powierzchni 1 ha rozpuścić 1 kg preparatu w 500 litrach wody.
Uprawy warzywne: W celu przygotowania roztworu roboczego na oprysk uprawy o powierzchni 1 ha rozpuścić 1 kg preparatu w 500 litrach wody. Zalecane jest kilkukrotne stosowanie preparatu w formie oprysku w dowolnym okresie wegetacji roślin. Pierwszy oprysk można wykonywać 1 tydzień po wschodach, kolejny co 2-3 tygodnie.
Nie należy mieszać preparatu ze środkami fungicydowymi.
Jeżeli zaistnieje potrzeba przeprowadzenia zabiegu fungicydowego na rośliny, preparat MOCbackter V można zastosować dopiero po tygodniowym okresie karencji od ostatniego zabiegu chemicznego. Preparat można mieszać z nawozami dolistnymi.
Stosowanie MOCbackter V
- zwiększa wigor roślin,
- poprawia stopień odżywienia roślin,
- stymuluje do lepszego wzrostu wegetatywnego i generatywnego,
- poprawia zdrowotność roślin,
- zwiększa zawartości karotenoidów w roślinach,
- wpływa na wzrost plonu i jego jakość,
- pozwala zredukować ilość użytych środków ochrony roślin,
- pozwala ograniczyć pozostałości środków chemicznych w warzywach.
MOCbackter V zwiększa zdrowotność warzyw polowych
uprawa marchwi, odmiana Nerac F1
